2012 m. gruodžio 9 d., sekmadienis

DoDo.LT patarimai : kokia antklodė geriausiai tinka mažyliui?

   Antklodė – viena iš svarbiausių patalynės dalių. Tekstilės asortimentas yra ganėtinai platus, todėl sunku pasirinkti tinkamiausią, neišnagrinėjus visų pasiūlymų. Išsiaiškinkime, kas yra geriausia Jūsų mažyliui.

Kai vaikas dar visai mažylis, daugiausiai laiko jis praleidžia miegodamas. Tėveliai turi stengtis, kad kūdikio miegas būtų pilnavertis ir sveikas. Norėdami užtikrinti saldų ir ramų kūdikio miegą, privaloma pasirūpinti apšvietimu, patogia lovyte, kokybiška patalyne, tinkama pagalve ir antklode. Antklodė turi būti ne tik graži, bet ir saugi, t.y. natūrali, tvarkingai ir kokybiškai pasiuta.

Dodo.lt pataria: antklodė kūdikiui turi būti kokybiška. Dodo.lt pagalvės

Dėl antklodės dydžio nėra vienareikšmiško atsakymo, tai priklauso nuo lovytės dydžio ir nuo kūdikio amžiaus. Tikrai nėra būtina, kad antklodė būtų parinkta tiksliai pagal lovytės dydį, ji galėtų būti didesnė. 

Pavyzdžiui, jei rinktumėte pagal lopšiuko dydį (su čiužinukais 85x35 ar 90x40cm), šiuo atvėju tiktų 80x70cm arba 100x80cm antklodė.
Jeigu kūdikis miega standartinėje lovytėje (kurios čiužinuko išmatavimai 120x60cm) vertėtų rinktis antklodę ne didesnę kaip 135x100cm. Ja mažylis galės apsikloti nuo pat gimimo iki 4-5 metukų. Jeigu Jūsų lovytės išmatavimai yra 140x70cm – taip pat puikiai tiks 135x100cm antklodėlė.

Ekologiškos dodo.lt antklodės naujagimiams, dodo.lt pledai

Lietuvos rinkoje galima sutikti ir kitokių antklodžių išmatavimų, pvz. 140x110 ar net 145x110cm. Mūsų nuomonė jas naudoti galima, bet šiek tiek paaugusiam vaikui. 50-60cm ūgio naujagimiui tokios antklodės bus tikrai per didelės.
Jeigu matote, jog vaikui ir 135x100cm antklodė jau per maža – atėjo laikas suagusiųjų viengulei antklodei, pavyzdžiui 200x140cm). Patartina neskubėti keisti iš karto ir antklodę ir lovą. Vaikas turi priprasti prie naujos antklodės, o vėliau galės jau miegoti ir naujoje didesnėje lovoje. Arba pirmą laiką leiskite naudoti jo seną antklodę naujoje lovoje.

Kaip ir suaugusiam, vaikui reikalingos mažiausiai 2 antklodės: žieminė ir vasarinė. Kai kurie tėvai iš ekonomijos perka vasarinį variantą, o žiemą papildomai užkloja mažylį pledu. Tačiau tai ne itin patogu, o svarbiausia – netinkama pagal temperatūrą. Tarp dviejų antklodžių sluoksnių susidaro oro sluoksnis, kuris sulaiko šilumą ie neleidžia kūnui „kvepuoti“. To pasėkoje vyksta šiluminis efektas, t.y. vaikas pernelyg sušyla, pradeda prakaituoti.

Dodo.lt kūdikių antklodės iš natūralių medžiagų, dodo.lt - lietuviškos prekės

Svarbus klausimas renkantis antklodę yra jos medžiaga. Seniau labai popiuliarios vatinės antklodės (t.y. su medvilnės užpildu) ir šiandien laikomos vienu iš geriausių pasirinkimu, kadangi jos yra ekologiškos, gerai išlaiko šilumą, sugeria drėgmę, niekuomet nealergizuoja bei yra laidžios orui (leidžia kūnui "kvepuoti"). Tegul negąsdina jų pavadinimas "vatinės", šiuolaikiško medvilninio pluošto sluoksnis yra labai plonas, todėl medvilninės antklodės yra labai lengvos ir puikiai priglunda prie kūnelio.

Taip pat yra pūkinės antklodės, reguliuojančios drėgmę ir temperatūrą. Skirtingai nuo vatos, pūkas yra itin lengvas, tačiau pūke susidaro idealios sąlygos erkių ir kitų mikroorganizmų atsiradimui. Tai gali sukelti alergiją ir reikalauja dažno skalbimo. Todėl pūkinės antklodės nelabai rekomenduojamos naujagimiams ir alergiškiems kūdikiams.

Itin jautriesms dodo.lt rekomenduoja antklodės su poliesterio užpildu

Vienos iš populiarausių antklodžių šiomis dienomis yra antklodės su tuščiavidurio silikonizuoto poliesterio pluošto  užpildu (arba tiesiog vadinamu poliesterio užpildu). Populiarumą lemia labai žema kaina, nes tai yra pigiausios iš rinkoje siulomų antklodžių. Poliesterio pluošto (arba sutrumpintai PES) užpildas antklodėse tinka ir vaikams, jei jis yra specialiai skirtas patalynei.  Iš praktinės pusės tai ne pačios optimaliausios antklodės mažyliams. Nors jos yra šiltos ir nealergizuojančios, bet jos yra visai nelaidžios orui. Dėl to kūdikis gali nuolat prakaituoti, vartytis ir dėl to blogai miegoti. Kaip ir antklodės su medvilnės užpildu, poliesterinės antklodės 100% tinka alergiškiems, nes nekuomet nesukelia alergijos ir jose nesiveisia erkutės ir kiti mikroorganizmai.

Pasak gydytojų, labai geras pasirinkimas yra antklodė iš natūralios vilnos (lamos, kašemiro, kupranugario, merinoso ir t.t.). Vilna labai šilta, ekologiška medžaiga, kuri puikiai tinka vaikams. Vilna pasižymi puikiomis termoreguliacinėmis savybėmis, todėl gaminiai iš vilnos audinio ar su jos užpildu tinkami naudoti tiek žiemą, tiek vasarą. Vilna geba sugerti drėgmę iš oro, nesukeldama drėgmės pojūčio, tuo pačiu metu leidžia kūnui „kvepuoti“.  Tokia antklodė dėl vilnos unikalių savybių sukuria kūdikiui optimalią komfortišką temperatūrą miego metu. Būtina pažymėti, jog vilna nesugeria kvapų ir dažniausiai nesukelia alergijos.
Tačiau yra vienas momentas, kurį vertėtų pabrėžti - natūrali vilna turi specifinį vilnos kvapą. Be jokios abėjonės, vilnos pluoštas prieš naudojant anklodės gamybai yra kruopščiai išvalomas ir apdirbamas. Tačiau pirmam laikui šioks toks kvapas gali likti ir tai yra normalu. Dažniausiai po vienos-kitos savaitės kvapas visai išsivėdina. Dėja, daugybė šiandienos mamyčių yra taip pripratusios prie sintetinių medžiagų ir kvapiklių, kad 100% natūralus, šimtus metų žmonių žinomas, papraščiausias vilnos kvapas yra vertinamas kaip "dvokiantis", tuo tarpu pačios mamytės ir, kaip ne gaila būtų, jų mažyliai net 5 metrų atstumu "gardžiai kvepia" skalbimo priemonių kvapikliais.

Rinkitės sau ir savo kūdikiui tik geriausią! dodo.lt 

Rinkoje tenka matyti įvairių antklodžių su maišytais užpildymais (pvz., vilna su poliesteriu). Mūsų nuomone tokių antklodžių vertėtų vengti, nes visa tai yra daroma arba pigumo sumetimais, arba dėl skalbimo patogumo ir nėra itin naudinga kūdikiams. 
Taip pat pasitaiko į Lietuvą importuotų antklodžių su idomiais užpildais, pagamintais iš atsinaujinančių žaliavų, grūdų ir pan. Nors žaliavos yra natūralios, tačiau vertėtų žinoti, kad tokių antklodžių pluoštas vis dėl to yra sintezuotas polimeras. Taigi Jeigu norite maksimalaus kaina/kokybė santykio – rinkitės kokybiškai pagamintą antklodę su poliesterio užpildu. Jeigu noritė savo kūdikiui tik geriausio ir 100% natūralaus – rinkitės gryną medvilninę antklodę vasarai ir vilnonę žiemai.

Vaikiškos antklodės dodo.lt su 100% vilnos užpildu. Dodo.lt rekomenduoja.

Dar vertėtų atkreipti dėmėsį į audinio medžiagą, iš kurios yra pasiūta antklodė. Daugelis antklodžių gamintojų dėl pigumo naudoja sintetinius arba pusiau sintetinius audinius (t.y. kurių sudėtyje yra ne 100% medvilnė, o su poliesterio priemaišais). Savaime tai nėra gerai ar blogai, ypač jei antklodės užpildas taip pat yra sinteninis (poliesterio užpildo). Tačiau jeigu Jūs renkatės ekologiškumą ir natūralumą, jeigu išsirinkote antklodę su 100% natūraliu medvilnės ar vilnos užpildu, atkreipkite dėmesį, jog antklodės audinys taip pat būtų 100% natūralus.

Jau ketvirtus metus Lietuvos rinkoje DoDo.LT siūlo antklodes kūdikiams. Jos yra specialiai sukurtos naujagimiams ir kūdikiams. Antklodės yra gaminamos Lietuvoje, todėl galite būti tikri jog perkate kokybišką gaminį. Jūs galite rinktis kaip ekonomišką variantą su poliesterio užpildu, taip ir medvilnines ar vilnones antklodes, pagamintas tik iš natūralių aukščiausios kokybės medžiagų.

[Dėmesio: straipsnio medžiagos kopijavimas ar publikavimas be autoriaus sutikimo yra draudžiamas! © Visos teises yra saugomos. All rights reserved!]

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą